Stadslandbouw of Urban farming is het telen van groente, kruiden en fruit in een stadomgeving. Urban farming of stadslandbouw is geen nieuw begrip, er werd altijd al wel in steden groenten gekweekt en gegeten, maar in het kader van duurzaam is stadslandbouw toegenomen en een succes aan het worden.

 

Er zijn twee vormen van stadslandbouw:

 

1) Het verbouwen van groenten en fruit in de stad op het balkon, daken en braakliggende terreinen.

 

De voordelen van zelf groente verbouwen is dat je weet wat je eet, het is goedkoop en het kweken van groente, fruit en kruiden is leuk en leerzaam voor de kinderen om te doen. Een ander voordeel is dat de stad weer wat groener wordt en hierdoor leefbaarder. Verder is er een besparing op transportkosten, er hoeft minder groente van het platteland naar de stad gebracht te worden en de luchtkwaliteit van een stad zal verbeteren met meer groen in de stad.

 

2) Het kweken van groenten onder led-licht in plaats van daglicht.

 

Bij het kweken onder led-lampen is er geen openbare grond nodig, de groenten worden verbouwd in stapelbare kweekruimtes en het kweken kan plaatsvinden in elk gebouw of elke stenen ruimte. Vanwege de stapelbare kweekruimtes wordt dit ook wel verticaal tuinieren genoemd. De led-lampen gebruiken weinig energie en de planten groeien ruim twee keer sneller dan buiten in de volle grond. Voor veel leegstaande gebouwen kan urban farming een serieuze oplossing zijn. Naaste het verbouwen onder led-lampen is het bv ook mogelijk om van oude gebouwen het dak er af te halen en een glazen dak te plaatsen. In plaats van een nutteloos gebouw is het dan een kas in de stad. In Nederland zijn er op dit moment een aantal serieuze en commerciële urban farming initiatieven in bv leegstaande fabriekshallen, of kantoorpanden. Heerlen heeft in een leegstaand CBS-gebouw 48.000 vierkante meter ruimte vrijgemaakt voor stadslandbouw. Het gebouw krijgt de nieuwe naam: EcoGrowth Center.

 

Urban farming projecten Nederland

 

Steden die met projecten actief meedoen aan groentetuinen in de stad in gebouwen, op daken of op braakliggende terreinen  zijn bijvoorbeeld: “De groentefabriek” in Arnhem, “Plant Paradise” in Eindhoven, “Uit je eigen stad” in Rotterdam,  “Polydrome” in Rotterdam, “Stad en kas” in het Westland, “Stadskas Transvaal” in Den Haag, “De groentefabriek” in Amsterdam en het Hosti hotel in Amsterdam. De meeste projecten richten zich zoveel mogelijk op het biologisch verbouwen van de groente en het fruit.