Op 27 september is het jaarlijks Wereld Toerisme Dag of de Internationale Dag van het Toerisme. De dag is in 1979 opgericht door de United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) van de Verenigde Naties (VN). Sinds 1980 is er jaarlijks op 27 september een Wereld Toerisme Dag. De datum 27 september 1980 is gekozen als viering voor het 10 jarig bestaan van het overkoepelende orgaan de World Tourism Organisation (WTO).

Wereld Toerisme Dag 2015

Het thema op 27 september 2015 is : 1 miljoen toeristen, 1 miljoen mogelijkheden. Elke keer als we reizen om welke reden dan ook zijn we onderdeel van een wereldwijde beweging. Een beweging die de mogelijkheid heeft om ontwikkeling te stimuleren, banen te creëren en te bouwen aan de duurzame samenleving die we willen voor onze toekomst. Een beweging gebaseerd op wederzijds begrip die ons helpen om onze gezamenlijke natuurlijke en culturele erfgoed te beschermen. Het toerisme heeft veel potentieel en kan bijdragen aan het creëren van een betere wereld voor iedereen.

In 2015 is Burkina Faso gastheer van de officiële viering van World Tourism Day.

Toerisme en Duurzaam

Een eerder thema van Wereld Toerisme Dag was: “Toerisme en Duurzame energie, aanzet tot duurzame ontwikkeling”. Toerisme is één van de grootste economische factoren in de wereld. Ecotoerisme of duurzaam toerisme heeft onder andere als doel het creëren van banen in arme gebieden en het toeristisch gebied sociaal, economisch en ecologisch te ontwikkelen. Het thema was gericht op de mogelijkheden van toerisme en duurzame energie. Mogelijkheden die er zonder meer zijn maar nog te weinig worden benut. Toerisme wordt op zich gezien als de mogelijke koploper van duurzame energie initiatieven.

Volgens de VN reisden er in 2012 voor het eerst 1 miljard toeristen naar een vakantie bestemming in het buitenland. In 2020 zullen dit er naar schatting 1,4 miljard zijn en in 2030 zullen 1,8 miljard mensen naar een vakantiebestemming in het buitenland reizen. Cijfers die meer dan voldoende aanleiding zijn om toerisme aan duurzame energie en ecotoerisme te koppelen. Voor de jaarlijkse Wereld Toerisme Dag doet de VN dan ook een dringende oproep aan de hele toeristische sector; overheden, bedrijven en de toerist, om een rol te spelen in de doelstelling voor 2030: duurzame energie voor iedereen.

Er is ook een rapport beschikbaar voor hotels: “Hotel Energy Solutions”. Hotels staan in de top 5 van energieverbruik van gebouwen in de dienstensector.

In Europa staat het grootse hotelaanbod van de wereld. Deze hotels hebben samen circa 5,45 miljoen hotelkamers, hetgeen bijna de helft van het hele wereldaanbod is, aldus de WTO. Maak deze hotels energiezuiniger en er is een enorme winst te behalen.